Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A scrapbook iránytű

A scrapbook iránytű

Segítek gyors áttekintést adni a scrapbook fajtáiról. Találd meg a hozzád legközelebb álló stílusú scrapbookot.

 

Ó, de ismerem a dörgést. Ahogy egy picikét beleásom magam egy új, izgalmas területbe, azonnal eláraszt a rengeteg információ, amivel hirtelen nem is tudok mit kezdeni.

A scrapbook kapcsán nekem legalább egy évembe telt, és sok-sok stíluskalandozásba, próbálkozásba, mire kitisztult előttem a kép, hogy melyik irány a nekem való.

Az ilyen felesleges köröktől óv meg talán ez a poszt. Íme egy gyors scrapbookos áttekintő, egy scrapbookos iránytű, hogy tudd merre indulj el.


Ahhoz, hogy el tudd dönteni melyik irányvonal lenne jó neked, először magadban kell átgondolni, hogy mit is szeretnél kapni a scrapbookozástól.

  1. Az életemet, a családom életét szeretném dokumentálni. A kicsi sztoriktól kezdve a nagyobbakig, a mérföldköveket, a hétköznapi pillanatokat, a boldogságokat, a nehézségeket, a családi sztorikat. Mindezt azért, hogy nyoma legyen az életemnek, a világlátásomnak. Ezt az örökséget szánom az utókornak, mert így mélyen a földbe nyúló gyökereket adhatok a gyermekeimnek, erősítem az identitástudatukat. És különben is... annyira klassz újra és újra átlapozni, átolvasni a családi krónikást.
  2. Kell egy hobbi, amiben a fényképeimmel alkothatok, kipróbálhatok számtalan hobbi-technikát. A kreatív ÉN-időben valami szépet szeretnék létrehozni az emlékeimből, a fényképeimből, amit aztán kitehetek a falra, vagy ajándékba adhatom a nagyinak mondjuk.

Ezeket egy kicsit emésztgesd, dönteni ráérsz később. Addig megmutatom nagyvonalakban milyen irányzatok léteznek a scrapbookban. Ez a hobbi a kreatív természete miatt eszméletlen szerteágazó tud lenni, és emiatt nem is igazán lehet erősen kategorizálni. Az elmúlt tíz év alatt, amit a scrapbookkal foglalkozva töltöttem, az én szemem előtt igazából kettő karakteres irányvonal alakult ki. Ezt a kettőt vázolom fel. Ez az én személyes nézetem. Nem gondolom azt, hogy bármeilyik jobb-vagy rosszabb lenne a másiknál, és azt sem gondolom, hogy bármelyik mellett örökre el kellene köteleződnie bárkinek is, hiszen lehet ezeket árnyalni, lehetnek átfedések. Ettől gyönyörű ez a hobbi, mert az önkifejezésnek végtelen lehetőséget ad, a cél pedig közös: Éltessük az emlékeinket.

Sztorizós scrapbook

Ez az én kedvencem, ebben látom a scrapbook igazi értelmét. Szeretem ha szép, harmonikus amit alkotok, de talán mégfontosabb, hogy tartalma, üzenete is legyen. Én, mint a történetem elmesélője, a saját szemszögemből mesélhetem el, ami velem/velünk történik. Nem csak írója vagyok a családi krónikának, de a szűrője is. Én döntöm el mi kerüljön bele a sztorikönyvbe.

A sztorizós scrapbook lényege a családi történetek megörökítése. Az oldalra kerül a sztori írott formában, ezt támogatja egy vagy több fotó, ami a történetet emlékképként vizualizálja. Mindezt pedig kiegészítem olyan scrapbookos díszítőelemekkel, amelyek az egészet egybegyúrják, kerekké teszik. Ezek az apróságok segítenek abban, hogy az emlék mélyen elraktározódjon. Így kétszer emlékszel egy sztorira. Egyszer, amikor átélted, és egyszer, amikor újraélted, megalkottad.

A sztorizós scrapbook tartalmazza a felszínen is látszó hétköznapokat, de épp úgy befogadhatja a mélyen benned lakó érzéseket is. A sztorizós scrapbook nem más, mint egy vizuális napló, és nem amiatt készítjük, hogy utána elajándékozzuk, vagy kitegyük a falra. Ez a családi titkokat, családi életet, emlékeket, sztorikat őrzi, és meséli el a jövőben majd helyetted is.

Stílust tekintve lehet bármilyen. Ez már tényleg az alkotótól függ. A lényeg, hogy sztorit is hordoz.

Sztorizós scrapbook - scrapbookoldalakon

 

Sztorizós Scrapbookoldal minimális stencilezéssel - Mounier Noémi alkotása (linkelve)

 

Sztorizós Art-Journal - Antal Ilona alkotása (kép linkelve)

 

Sztorizós Mixed-média - Gelencsér Anett alkotása (kép linkelve)

 

Sztorizós scrapbook - Project Life rendszerben - Dokumentáló scrapbook

 

Project Life album - Pandur Anikó alkotása (linkelve)

 

Project Life album - Knapp Mónika alkotása (linkelve)

 

Sztorizós scrapbook Utazónoteszben, nem csak úti élmények feldolgozására - Zári Csilla alkotása (linkelve)

 

Sztorizós Art Journal Utazónoteszben - Őri Veronika alkotása (linkelve)

 

Sztorizós Minialbum - Pandur Anikó alkotása (linkelve)

 

A nem sztorizós scrapbook

Bizony az is scrapbook, ha valaki az emlékeiből egy pillanatot ragad ki, és készít belőle olyan scrapbookoldalt, vásznat, alkotást, amiben lehet gyönyörködni. Az ilyen művészi alkotások is képesek, nagyon is képesek érzéseket és hangulatokat visszaidézni. A cél ez esetekben szerintem az esztétikum, a művészet gyakorlása, annak megélése a saját emlékeink (fényképeink) piedesztálra emelése a két kezünk által. Ez a fajta scrapbook nem a sietősek műfaja. Alázatot igényel a művészetek irányába, az alapanyagok irányába. Nagyon sok tanulást, gyakorlást és türelmet igényel. 

A scrapbookban az a szép, hogy bármilyen hobbi-technikát belevihetsz, így a létező scrapbook-technikák kimerítő felsorolásától eltekintenék, de példának azért hozok párat. Ilyenek például a mixed-média, a kollázs-technika, Art-Journal, festhetsz, rajzolhatsz, dudlizhatsz, varrhatsz, hímezhetsz, nemezelhetsz, és használhatsz bármilyen anyagot.

Az ilyen jellegű scrapbookok eszméletlen jól néznek ki a falra, kandallópárkányra kitéve. Rengeteg stílusirányzata is van. A régies, vintage-tól kezdve az industrial stem-punk-on a shabby chick-en át, a  modern minimálig. Felsorolni is nehéz, kategorizálni pedig mégnehezebb. Remélem eljön majd az az idő is, amikor a képgalériákban scrapbookoldalakra, scrap-vásznakra licitálhatunk milliókért.

A teljesség igénye nélkül pár hazai példa.

Minden alkotás a galériába van linkelve, ahol részletfotókat is megnézhetsz róluk.

Scrapbookos vászonkép - Mánfai Kinga alkotása (linkelve)

Mixed-média Minialbum - Sztarenki Szilvia alkotása (linkelve)

 

Őszintén remélem, hogy a bejegyzés végére sikerült átérezned a scrapbook főbb irányvonalait, és el tudod dönteni kezdésként merre indulsz, személy szerint milyen célt tartasz fontosnak.

Ha ez meg van, utána nyugodtan belevetheted magad a scrapbookos eszközök és alapanyagok megismerésének újabb kalandozásaiba.

Legyél életed művésze!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Scrap-suli

Keresés