Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bélyegezz bátran!

 

A Scrap-Suli legutóbbi eszközbemutató bejegyzése után úgy gondoltam ideje elkezdeni használni is az eszközeinket. 

A scrapbookban a legalapvetőbb technika a bélyegzés, mégis úgy érzem, hogy nagyon sokan tartanak tőle. Talán a pepecselés miatt, vagy mert nem is tudják hogyan is kell használni, kezelni ezeket a remek kis kreatív eszközöket. A scrapbookos bélyegzőket eszköznek nevezem, hiszen ha jól gondoskodsz róluk, akkor örök életre a segítségedre lehetnek a scrapbookozásban, így csakis rajtad múlik hányszor, milyen gyakran használod őket.

Ebben a bejegyzésben összeszedek minden információt, gyakorlati tapasztalatot, ami a bélyegzés technikához szükséges lehet.

Lássuk először is a scrapbookozáskor használatos bélyegzők fajtáit.

A scrapbookos bélyegzők fajtái

Előre leszögezem, hogy többféle is létezik, és ezeken kívül nagyjából bármivel pecsételhetsz, amit nem sajnálsz betintázni, és érdekes nyomot tud hagyni.

Hagyományos gumibélyegzők

A gumibélyegzőket általában fakockára  vagy nyeles talpra rögzítik, más néven STEMPLI. Ennek használata könnyű és gyors, főleg ha szem előtt vannak, és átlátod a mintákat. Ám ha az évek alatt sokat felhalmoztál, akkor problémás lehet a tárolásuk. Talán nem mondok vele nagyot, hogy egy idő után biztosan szükség lesz külön alkotószobára.

Hagyományos gumibélyegzők 'cling' réteggel

A gumilap hátoldalára egy olyan tapadós réteget tesznek, ami anyagából adódóan tapad akriltömbre. Pecsételés után pedig két átlátszó fólia között tárolhatók, kvázi lapra szerelve. :) A tárolása, mivel nincs minden bélyegzőhöz fakocka, így sokkal egyszerűbb és helytakarékosabb. 

Akrilbélyegzők

Végül, de nem utolsó sorban elérkeztünk a leggyakrabban használt fajtához, melyet mi a Scrapfellow-n is gyártunk, ezek az Akrilbélyegzők. Az akrilbélyegzőket is lapra szerelve lehet kapni, aminek óriási előnye, hogy egy szettben nagyon sok bélyegző található, melyeket külön-külön használhatsz, tehát ár/érték arányban a legjobb választás ezt a fajta bélyegzőt vásárolni scrapbookos célokra. Gyakorlati előnye az akrilbélyegzőknek, hogy átlátszóak, így a bélyegzés során láthatod hová pecsételsz, és jó eséllyel meg lehet ismételni egy felülnyomást kézzel is pontosan, ha esetleg az első lenyomás nem sikerült annyira.

Akrilbélyegzők tárolása

Én nyitott fadobozban tárolom az akrilbélyegzőimet. Lapozható, gyorsan áttekinthetőek a szettjeim. Több méretű szett is van, mindegyik méretnek külön doboza van. A totyogósom miatt a legtöbb el van zárva egy szekrénybe, de az alkotós asztalom fölötti polcon mindig kint vannak a legfontosabbak, amik jó, ha szem előtt, kézközelben maradnak. A ritkábban használt szetteket az eredeti csomagolásban hagyom, hogy a zacskó megvédje a porosodástól. A zacskó ragasztócsíkos végét levágom, és a zacskót fordítva húzom vissza rá felülről.

A gyakrabban használt szetteket szabadon hagyom, bár nem nagy nehézség lekapni a zacsit a bélyegzőről ha használni szeretném.

Bevallom én ettől jobb tárolási módot nem tudok. Sajnálom az időmet arra, hogy mindenféle rendszerezőt készítsek nekik. 

De ha egyszer mégis rászánom magam a dologra, akkor egész biztosan tasakos albumba fogom elhelyezni a bélyegzőimet. Egy 6x8-as albumba belefér a legnagyobb 6x8-as szettünk, és az osztott tasakokba a kisebbek is. Van még 6x4-es és 3x4-es szettjeink is.

Akrilbélyegzők tisztítása

Tárolás során esetlegesen ha poros lesz a bélyegző, mert mondjuk nem tetted vissza a zacskóba, kint maradt a polcon hetekig - megesik az ilyen mindenkivel - akkor a könnyebben levehető fóliát vedd le az egész szettről, és az egész bélyegzőszettet vidd a mosdóba és dugd be a csap alá. Hideg vízzel öblítsd át. Ha alaposabb akarsz lenni, akkor mosogatószerrel jól habosítsd fel, minden részét átdörzsölgetheted a kezeddel, majd öblítsd le, hogy ne maradjon rajta szer. Csiptesd fel csipesszel, vagy ferdén megtámasztva tedd le, hogy a fólia legyen alul, de a víz a bélyegzők közül ki tudjon csorogni, és így egyszerűen hagyd magától megszáradni. Nem kell törölgetni semmivel, mert akkor szöszös lesz. Ha megszáradt, olyan, mint ha új lenne, már használhatod is tovább.

Bélyegzés után, amíg a bélyegző az akriltömbön van bélyegzőtisztító folyadékkal kicsit törölgesd át, és nem szöszölős papírtörlővel itasd le a folyadékot. Ezzel a módszerrel maradéktalanul el lehet távolítani a rászáradt tintát, így a következő használat során újra makulátlan lenyomatot készíthetsz. Azt jó ha tudod, hogy vannak tintafajták, amik a bélyegző anyagát színezik el, akár milyen gyorsan lepucolod pecsételés után. Ezzel sajnos nem tudsz mit kezdeni. Esztétikai kérdés, de a pecsételést nem zavarja. 


Oké, van már bélyegzőnk, de mégis mibe mártsd, hogy szép színes lenyomatokat kapj? Lássuk a scrapbookozáshoz használatos tintaféléket

Tintafélék

Megmondom őszintén, hogy ez a témakör olyan óriási, a piacon annyi de annyi féle tintát lehet már kapni, hogy napestig itt ülnénk, ha mindet külön elemezgetném és egyesével mutatnám be, ráadásul nem is biztos, hogy ismerem és nem is próbáltam ki mindet. Szeretném inkább a lehető legegyszerűbben bemutatni, hogy milyen főbb alaptípusai vannak a tintaféléknek. Azért írom, hogy alap, mert a legújabb hibrid tintákban már ezeket a típusokat keverni is szokták a gyártók, csak, hogy ne legyen egyszerű az életünk. Vásárláskor elég csak keresni a leírásban, ezekre való utalást, és máris fogod tudni, hogy az a tinta, az-e, amit te szeretnél, jó-e arra a felületre, amire te szeretnéd használni. Innentől kezdve már csak színt kell választanod. Becsszó ez a legnehezebb rész. :)

 

DYE tinta

Legjobb tudomásom szerint a DYE megjelölés annyit jelent, hogy a festékanyag oldott állapotban van. Mint oldószer lehet víz, alkohol vagy egyéb oldószer. A dye tinták között a nagy többség vízbázisú tinta, tehát a színanyag vízben van feloldva.

A vízbázisú DYE tintákról pár gyakorlati infó.

 • Ezekre a tintákra az a jellemző, hogy kizárólag nedvszívó felületen tapadnak meg, tehát elsősorban papíron. Igazából nem megtapadnak, hanem a felület magába issza a tintát, és száradás során a víz elpárolog, marad a színanyag.
 • Ezen túlmenően a lenyomat színe nagyban függ a papír típusától, színétől is, hiszen ahány papír, annyiféleképpen ivódik bele a víz/tinta, és ezek a vizes festékek másként mutatnak egy fehér és másként egy kraft/barna papíron. 
 • Pecsételés pillanatában erősebb a tinta színe, míg száradás után, ahogy elpárolog a nedvesség megjelenik a tinta valódi színe. Ez általában halványabb, lágyabb.
 • A tinta a bélyegző felületén alig észrevehető, áttetsző és nem is lehet egyenletesen eloszlatni rajta, hanem apró kis színes cseppecskékben látszik. Éppen ezért szerintem szinte lehetetlen a vizes dye tintákkal igazán részletgazdag mintákat jól kivehetően pecsételni. Ezt a tulajdonságot fokozhatja, ha a tintapárna durvább, texturált anyagból készült, míg ha homogénebb a párna, akkor az segíthet az egyenletesebb tintaeloszlatásban.
 • A vizes tintákat akkor használd, ha ez a fenti negatívum nem zavar, vagy kifejezetten az a cél, hogy vízfestékes, áttetsző hatást érj el velük a papíron. A Ranger Distress tintákat kifejezetten erre tervezték, hogy lehessen vele maszatolni. :)
 • Fotón NE használd ezeket. A víz elpárolgása után sem maradnak meg a fénykép felületén, elkenődnek.
 • Az akrilbélyegző anyagát sajnos a legtöbb vizes tinta befogja, megszinezi, még a leggondosabb használat mellett is, hiszen az akrilbélyegző anyaga is porózus. Ez az elszineződés bár nem túl szép látvány, a bélyegző élettartamát, használhatóságát nem rontja.

Vízbázisú DYE tintákra pár példa:

Hero Arts: Hero Hues, Mid-Tone Shadow

Ranger: Distress inks

Studio Calico: Color Theory inks,

Tsukineko: Memento és Memento Dew Drops (ez a kettő ugyan az, csak a kiszerelése más), sőt még a Memento Dual-Marker filctoll is.

 

Az alkoholbázisú dye tintákról pár gyakorlati infó.

 • az oldószer alkohol, amire az jellemző, hogy rettenetesen gyorsan elpárolog levegőn, úgyhogy nagyon gyorsan kell vele dolgozni, és a tintapárna viszonylag hamar beszárad.
 • nem csak porózus felületeken, hanem műanyagon, fémen is megtapad, száradás után sem törölhető le. Kvázi mint az alkoholos filc, ilyet biztos használtál már.
 • pauszpapírra és fényképre is alkalmazható, pillanatok alatt megszárad, és a tinta nem kenődik el. 
 • Magát az akrilbélyegzőt is beszínezheti, speciális StazOn tisztítófolyadékkal távolítható el a gyorsan rászáradó festékmaradvány. Ha rászáradt, onnantól kezdve ott is marad. Úgyhogy gyorsan kell dolgozni.

Alkoholbázisú DYE tintára példa:

Tsukineko: StazOn

 

Pigment tinta

 • A pigment tintákra mind jellemző, hogy a festékszemcsék nincsenek oldott állapotban, hanem valamilyen közegben szuszpenziót képeznek (folyadékban eloszlatott szilárd anyag). Ez a szuszpenziós folyadék lehet víz és olaj.
 • A tinta összetételéből adódóan a pigmentszemcsék a papírba nem ivódnak be, hanem rácsücsülnek a felületére míg a szuszpenziós folyadék a tinta száradása közben elpárolognak vagy beszáradnak. Az olajos közeg ne ijesszen meg. Ebből te semmit nem veszel észre, nem lesz tőle zsíros, olajos a papírod. Ezekhez a tintákhoz használt olaj levegőn szárad, és abszolút észrevehetetlen.
 • Saját tapasztalatom szerint az olajos pigment tinták a legjobbak, ha részletgazdag - finomvonalas mintát szeretnél pecsételni. Gyönyörű kontúros mintát kapsz, ha megfelelő technikával bélyegzel.
 • A pigment tinták színe a pecsételés pillanatában és száradást követően is élénk marad, és a papír színe se befolyásolja olyan erősen, mint a vizes tintáknál.
 • A pigment tinta a bélyegző felületét egyenletesen beterítni. Szabad szemmel is jól látható, hogy alaposan betintáztad-e az egész felületet vagy sem.
 • Bélyegzés után a tintamaradvány maradéktalanul eltávolítható az akrilbélyegzőről, és a bélyegző anyagát sem színezi el.
 • A pigment tintákat is elsősorban porózus felületeken lehet alkalmazni, tehát papíron, fán. Fényképen ki lehet próbálni, de lassú a száradás, és nem garantált, hogy 'száradás' után nem kenődik el picit. 

Pigment tintákra pár példa amiket próbáltam:

Tsukineko: Versa Fine (olajbázisú), Versa Color (vízbázisú), Versa Magic (vízbázisú), Versa Craft (vízbázisú)

Ranger: Archival Inks

Ali Edwards: Crafter's Inks

Hero Arts: Hero Hues Pigment

 

Bélyegzéshez használt eszközök

Magán a bélyegzőn és a tintán kívül szükség lesz még pár dologra.

Először is keress valami átlátszó, kemény és sík felületű tárgyat, amire rátapaszthatod az akrilbélyegződet, és könnyű megfogni, kezelni. Különösebb beruházás nélkül jó lehet erre a feladatra egy régi kazettatok, CD-tok, üveglap (vigyázz, elvághatja a kezedet) de ha úgy érzed rendszeresen szeretnél pecsételgetni alkotás közben, érdemes megfontolni ettől praktikusabb eszközök beszerzését.

 • Akriltömb: Ez egy átlátszó, vastag plexi lap, amit vastagságából adódóan könnyű megfogni és nem hajlik be amikor nyomást gyakorolsz rá pecsételés közben. A webshopban Akriltömb nálunk is kapható szettben.
 • Nyomdapressz (stamp press): Ez is egy plexi lap, ami szivacs lábakon 'áll'. Lényege kábé annyi, hogy a szivacslábaknak köszönhetően a bélyegzés során pontosan függőlegesen lehet elemelni a bélyegzőt a papír felületéről, nagy felületű bélyegző esetén is egyszerre. Így elkerülhető a szélek elkenődése. A Fiskarsnak van ilyen, sajnos a magyar Fiskarst még nem sikerült rávenni, hogy hozzon Magyarországra, így csak külföldről lehet beszerezni.

 • Pozicionáló: Na, ez egy elég friss 'találmány'. Alig pár éve tervezték meg nagy scrapbook márkák. Ez is szintén plexi lap, viszont kihajtható a plexi lapja, az alapja pedig mágneses, tehát a papír mágneskoronggal rögzíthető. A kihajtható plexilap segítségével TÖKÉLETESEN ismételhető a felülnyomás, ahányszor csak szeretnéd, és amíg nem mozdítod el a papírodat.

A pozícionáló használatát bemutató fotókért köszönet Zsukkának (Zsuzsel-Klenovics Kata)! 

A bélyegzés menete

Ezt leírni talán nehezebb, mint megmutatni, úgyhogy jöjjön itt most egy gyorstalpaló videó a bélyegzésről és bélyegző karbantartásról a rövid leírás után.

 1. Vedd le a tároló lapról az akrilbélyegzőt, és tapaszd rá az akriltömbre. 
 2. Tintázd be a mintás felületét
 3. Majd óvatosan a papírra helyezve, enyhe nyomással finoman nyomd rá a mintát. Nyomás közben ne csavarj rajta, és csak érzéssel nyomd. Ha túl erősen nyomod a bélyegzőt, akkor a bélyegző anyaga túlságosan összenyomódik, és a lenyomat 'ofszetes' szellemképes lesz.
 4. Éles bélyegzés előtt mindig csinálj próbanyomást egy sima papírra. Eközben ráérzel mennyire puha maga a bélyegző, és érezni fogod milyen erővel kell nyomni a pecsétet a papírra.
 5. Érdemes lehet a pecsételni kívánt felület alá helyezni egy vékony dekorgumi vagy filc lapot, hogy az asztal egyenetlenségei ne okozzanak gondot bélyegzéskor.
 6. Bélyegzés után a bélyegző felületéről a maradvány tintát egy sima papíron (amin csináltad a próbanyomást) járasd le, szükség esetén töröld át bélyegzőtisztítóval, hogy ne száradjon rá a bélyegzőre a maradék tinta. Nem szöszölős papírtörlővel itasd le a tintás koszos folyadékot, és hagyd megszáradni a bélyegzőt.
 7. A tisztításhoz speciális bélyegzőtisztító folyadékokat használj, vagy ha ez nincs, esetleg jó lehet még nem olajos popsitörlő.
 8. Ha úgy érzed a bélyegző olyan sokat lett már használva, fogdosva, hogy nem tapad már az akriltömbre, vagy leesik a tároló lapról, akkor mosószeres vízben mosogasd el, öblítsd le tiszta vízzel és hagyd megszáradni (NE törölgesd semmivel, mert szöszös lesz). Mosogatás után mint ha új lenne, újra tapadni fog. :)

Jaj, leírva ez szerintem szörnyű nehéznek tűnik. Valójában a bélyegzés egy mókás, kreatív tevékenység, aminek gyorsan van szép eredménye. 

Gyakorlat teszi a mestert!

Bélyegezz bátran!

Tartalomhoz tartozó címkék: Scrap-suli

Keresés