Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fémes hatás kialakítása

Fémes hatás kialakítása ​Arra gondoltam, mutatok egy könnyen kivitelezhető trükköt, amivel szuper fémes hatást lehet elérni a papíron.

Legelső lépésként tetxturált kartonból (esetemben ez most egy akvarellpapír volt) kivágtam egy tag-et. ( A "tag" szó egyébként cimkét, cédulát jelent. A scrapbookban főként az ajándékkísérő kártyákat értjük alatta.) Szép nagy, férfias méretet vágtam ki :)))

A következő lépésként elhelyeztem rajta néhány chipboard betűt és díszítőelemet. Ezeket addig-addig rendezgettem, míg nagyjából elégedett lettem a végeredménnyel.

Tekintve, hogy mind a betűk, mind a díszítőelem elég vékonyka, kivételesen nem Studio MultiMedium Matte-t használtam a felragasztásukhoz, hanem Glossy Accents-et. A Glossynak klassz, vékony "csőre" van, amivel tökéletesen adagolható belőle a ragasztó. Az egyetlen hátránya (hogy fényesre szárad) pedig itt nem fog számítani.

Picit hagyjuk száradni, majd a lelógó részeket sniccerrel/művészkéssel vágjuk le. Ha ezzel is megvagyunk, akkor jöhet a fekete Gesso. Ha nincs otthon ilyen akkor (azon kívül, hogy érdemes beszerezni) helyettesíthető fekete táblafestékkel, vagy jó sűrű akrilfestékkel is. A fekete Studio Gesso olyan gyorsan szárad, hogy kb. 5 perc kellett a végeredményhez. A festékek száradását egyébként hőlégfúvóval klasszul lehet gyorsítani.

Mikor megszáradt lefestettem a hátulját is.

Ha mindkét oldala teljesen száraz, akkor nézzük át alaposan, hogy a fehér papírunk ne üssön át sehol. Vékony indáknál, betűknél előfordulhat, hogy nagyobb ecsettel nem fértünk be a hézagokba rendesen, ezért én ilyenkor végigmegyek az íveken egy vékonyabb ecsettel is.

Ha mindez készen van, és minden száraz, jöhet az igazi trükk :) A neve Pentart Viaszpaszta (Metál)! A példánkban én ezüstöt használtam, de kapható aranyban és bronzban is. A viaszpaszta enyhén narancs illatú fémes színű "narancsolaj tartalmú méhviasz paszta". Most már a legtöbb hobbiboltban kapható. Ezer dologra használom :)

Ezt a következőképpen vigyük fel: az ujjunkat óvatosan  végighúzzuk a paszta felületén, majd az üveg száján is, hogy a felesleg lejöjjön. Vigyázat! A pasztából nagyon kevés is elég! Finoman kezdjük a kidomborodó felületeket végigsimítani az ujjunkkal.

A viaszpaszta, felkenés után még foghat egy ideig. A száradási ideje (állítólag) 2-3 óra hossza, de ha szárad egy napot, az senkinek sem árt! :)

Akár teljesen is be lehet húzni a chipboardok felületét a viaszpasztával, de én csak itt-ott maszatoltam össze őket. Volt olyan, ahol csak a szélüket emeltem ki:

A legvégén néhány helyen kiemeltem (egészen halványan) az akvarellpapír textúráját is, majd a tag szélét is (különös tekintettel a sarkokra) bekentem az ezüst pasztával. A végeredmény pedig ilyen lett:

A kísérletező kedvűek kipróbálhatják azt is, hogy milyen, ha a chipboardok felragasztása előtt egy kis Gesso-val plusz "struktúrát" adnak az alapnak. Ezt megtehetik stencilen keresztül is, de úgy is, hogy egy durvább ecsettel vastagabban viszik fel a Gesso-t és meghagyják az ecset szántotta "barázdákat". Ha ragaszkodunk a chipboard díszekhez, akkor azért figyeljünk arra, hogy ez réteg ne legyen túl vastag. Ezért javasoltam a Gesso-t a struktúrpaszta helyett.

A másik javaslatom az, hogy chipboard helyett használjatok stencilen keresztül finomszemcsés struktúrpasztát. Ha így döntötök, akkor mindenképpen várjátok meg, míg a paszta teljesen megszárad (ott is ahol esetleg vastagabb), különben a Gesso vagy az akrilfesték fel fogja szedni.

Harmadik javaslat: nyugodtan próbáljátok ki más, sötét színű alapon is. Sőt! Szépen mutat a dolog akkor is, ha a festék fényes! Tessék kísérletezni! :)

Remélem kipróbáljátok!

Sztarenki Szilvi

Tartalomhoz tartozó címkék: Termékfelhasználási tippek

Keresés