Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Project Life - Kérdések és válaszok

Project Life - Kérdések és válaszok Ez a bejegyzés neked szól, ha nem készítesz (még) hetente vagy havonta egy teljes spread-et a 12-es ‘péeledbe’. :) -Hogy mibe?

De akkor is neked szól, ha arra keresed a megoldást hogyan lehetne kivitelezhető és az időbe besűríthető a ‘memorykeeping’ 2-3-x gyerek, azok ügyes bajos mindennapjai, a munka és pasi (férj), háztartás, énidős-rajzolás (vagy bármi hobbi) és a heti 3 óra (ami igazából nulla, mert nincs rá időm) fitnesz mellett.

Nos, ebben a blogposztban a Project Life alapjairól írok pár sort. Mi a csoda ez, miért és kinek jó?

MI AZ A PROJECT LIFE®/TASAKOS ALBUMKÉSZÍTÉS?

A Project Life® egy modernizált módja a hagyományos scrapbooknak. A lényege, hogy speciális méretű genothermekbe tesszük a fényképeinket, dekor(kitöltő)kártyákat, a kommentkártyákat és némi díszítőelemet. Az elrendezéssel így már kevesebbet kell foglalkozni. A fotókat, kártyákat csak a tasakokba csúsztatjuk és kész az oldal. Becky Higgins, a Project Life® megálmodója többek között azzal reklámozza a módszerét, hogy ez olyan scrapbook, amihez nem kell olló és ragasztó. Nos, igen. Úgy is lehet csinálni, de ha nem akarunk a fotóalbum kinézetnél maradni, akkor azért időnként csak előkerül az olló és a ragasztó még PL-ezés közben is. Azzal viszont maximálisan egyetértek, hogy ha az ember lánya nem komplikálja és nem stresszeli túl, akkor kétség kívül ez a módszer a leggyorsabb módja a modernkori emlékmegőrzésnek.

HOGYAN KELL TASAKOS ALBUMOT KÉSZÍTENI?

Az egyetlen fontos megjegyzendő tétel, hogy nincs szabály. Nincs olyan, hogy rossz vagy jó albumkészítés. A nehézséget az okozza kezdetben, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő albumméretet, és az alkotási ritmust. Vannak alkotók, akik kronologikusan (heti oldal, havonta oldal) készítik az albumjaikat, vannak akik tematikusan (utazás, születésnap, esküvő).

A tasakos albumkészítés maximálisan lehtővé teszi, hogy naprakészek legyünk az életünk dokumentálásával. Természetesen az is lehetséges, hogy időben visszamenőlegesen töltjük meg az albumokat. Ez egy kicsit nehezebb, mint a jelenben a jelent alkotni, de nem lehetetlen.

MIT TEHETEK A TASAKOKBA?

Tulajdonképpen bármit.

Fényképeket, kártyákat, tárgyi emlékeket, papírkivágatokat, díszítőelemeket.  Az album stílusa pedig teljesen az alkotótól függ. Fókuszálsz esetleg jobban a fényképekre, és kommentárokra, megmaradva az emlékmegőrzés alapjainál, vagy megmozgatod egy kicsit a jobb agyaféltekédet alkotás közben, és a papírokkal, dekorkártyákkal, kreatív alapanyagokkal ténylegesen alkotsz az emlékeid segítségével? Ez teljesen tőled függ, és az sem tilos, hogy egy albumon belül keverd a stílusokat.

Az album jellegéből adódóan érdemes lapos díszítőelemeket előtérbe helyezni. A nagy, 3D-ben kiemelkedő papírvirágok nem PL-be valók.

PROJECT LIFE ® SZÓTÁR

A Scrapbookban, hiába Magyarországon csináljuk, egyszerűen elkerülhetetlen bizonyos kifejezések használata. Vagy azért mert nincs rá megfelelő fordítás, vagy egyszerűen azért, mert így szoktuk meg. Ha a neten böngészve rákeresel, sokkal nagyobb eséllyel találsz a témában találatot ha angolul keresed.

PL | Project Life®, tasakos albumkészítés, life pages, pocket pages, pocket page memory keeping

tasak, page protector | műanyag, átlátszó, speciális beosztású genothermek, melyeknek minden tasakja felül nyitott, így a kártyák és fotók könnyen belecsúsztathatók

layout | egy albumoldalt jelent

spread | egy dupla albumoldalt jelent

insert | általában kisebb méretű elválasztó oldal vagy lap, ami két albumoldal közé kerül lefűzésre.

ELDÖNTÖTTEM, HOZZÁKEZDEK. MI KELL A TASAKOS ALBUMKÉSZÍTÉSHEZ?

A legfontosabbak: Album, tasakok, fotók és az extrák.

ALBUMOK

A leggyakoribb albumméretek a 12 x 12 inch, 9 x 12 inch és a 6 x 8 inch albumok.

Az anyagukat tekintve a legmaszívabbak és a legidőtállóbbak a műbőr albumok. Ezen kívül kaphatóak textilborítású és designer papírborítású albumok is. A designer albumok első ránézésre rendkívül tetszetősek, ám kevéssé tartósak, mert papírból készülnek. Mivel ezek az albumok hetente kézbe kerülnek, és sokat lesznek forgatva, megfontolandó műbőr albumot választani, mert ezek jóval tartósabbak. Nekem még nem ment tönkre műbőr albumom, papírborítású viszont a gerincénél megreped, és elég nagy macera javítani, vagy nem is lehet.

Az albumok mindegyike tartalmaz egy D-gyűrűs csatot, mint az irodai mappákban, melyek segítségével könnyen lefűzhetőek a tasakok.

Tasakok

A különböző méretű albumokhoz különböző méretű tasakok kaphatóak. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy albumtasak, annál nagyobb az elrendezésbeli variációs lehetősége, így az alkotásban sokkal nagyobb szabadságod van, ha variálod a különböző dizájnú tasakokat. Kezdetben talán mégis célszerűbb nem beleveszni a sokféle elrendezésbe, hanem egyet kiválasztani és abban alkotni egy darabig. Gondold át milyen típusú fotókat készítesz szívesebben. Gondold át, hogy több nagyobb fotót szeretnél az albumodba kevés kommentárral vagy sok szöveget szeretnél kevesebb fotóval. Ezeket figyelembevéve válassz tasakokat.

Az én kedvencem a Becky Higgins – Design A tasak, mert szeretem a nagy fekvő képeket, a kicsi álló kártyákra pedig mehet a komment.

Amire hangsúlyozottan oda kell figyelned, hogy a tasakok kompatibilisek legyenek a D-gyűrűkkel. Sokféle gyártó van, és nem mindegyik album csatja kompatibilis más gyártók tasakjaival. Vannak albumok, amiknek 3 D-gyűrűje van, van olyan, aminek 4 vagy 6. A gyártó a saját márkáján belül természetesen kompatibilis termékeket gyárt, de márkák közötti összeválogatás során oda kell figyelni a D-gyűrűk száma/helyzete és a tasakok lefűzőlyuk elhelyezkedésének kompatibilitására.

A Scrapfellow webáruházban kapható Project Life Albumok és albumtasakok mind kompatibilisek egymással.

FOTÓK

Mondhatni a lényeg. Fotózz sokat, keresd a megörökítendő pillanatokat, és ne legyél rest kattintani. Fotózz telefonnal vagy DSLR géppel, mindkettő tökéletes a scrapbookozáshoz. A fotókat nyomtasd otthon, vagy kérj előhívást a legközelebbi fotólaborban. A fotók általános mérete 3 x 4 inch vagy 6 x 4 inch. Ez azért is remek dolog, mert a 6×4 inch-es képre rátehetsz akár 2 db 3 x 4 inches képet.

EXTRÁK

Minden egyéb már extra. Ezeket úgy hívjuk, hogy díszítőelemek. Ezek lehetnek kártyák, kivágóívek, matricák, chipboardok, dekorgombok, diecut-ok, apró tárgyi emlékek, enamel dots, flitterek, vagy bármi amivel dekorálhatod még az albumodat, így az akrilbélyegzők is, csak ezek nem egyszerhasználatosak. Inspirálódj, válogass a Díszítőelemek termékkategóriában.

A Scrapfellow havi előfizetéses rendszere ha regisztrálsz, akkor minden hónapban házhoz visszük a kreatív alkotócsomagot. Egy hónapra bőségesen elegendő Project Life kártyával, exkluzív akrilbélyegzővel, egyedi díszítőelemekkel. Mind, mind dokumentáló stílusban a PL szerelmeseinek. :)

❯❯❯ Dokumentáló KitKlub™ ❮❮

Ezek az extrák nem kötelezőek a Project Life dokumentáláshoz, de kétségtelenül mutatósabbak az oldalak, ha az emléket a sztorit megerősíted egy hatásos vizuális látvánnyal, felerősítve azt az érzést, amit az emlék kelt benned most. Ezek az extrák azok, amik segíthetik visszahozni sok-sok év múlva a jelenkori érzést az emlékekkel kapcsolatban.

A kezdéshez nem szükséges egy komódnyi díszítőelemet felhalmozni. Sőt. Én azt javaslom, hogy kezdd kicsiben. Kezdd kevés díszítőelemmel, inspirálódj, és próbáld megkeresni a neked tetsző alkotói stílust. Alkotás közben jön meg az étvágy, és az igény, hogy mire is van szükséged, mi az amit szívesen használnál. Hiába vagyok gyártó, és abból élek, hogy scrapbookos díszítőelemeket adok el nektek, mégis azt javaslom, hogy ne halmozd fel előre ezeket a termékeket, mert csak frusztrálni fog a sok minden, amit végül nem fogsz felhasználni. Ne a termék inspiráljon elsősorban, hanem az alkotóközösség, vagy a kreatív csapat alkotásai, melyekből ötleteket meríthetsz az elemek felhasználására.

NINCS SE GYEREKEM, ÉS HÁZAS SEM VAGYOK… MI KERÜLJÖN AZ ALBUMBA?

Való igaz, hogy a legtöbb scrapbookos akkor talál rá erre a hobbira, amikor férjhez megy és/vagy gyereke születik. Valahogy ebben az életszakaszban ébred fel bennünk az emlékek konzerválása iránti masszív vágyunk. Vannak kivételek, és ha ez a kérdés benned is felmerült, akkor te egy szerencsés kivétel vagy!

Ha te még mindez előtt állsz, nos akkor gratulálok, mert te már most tudod mennyire fontosak az emlékeink, és nem vársz ezzel a családalapításig. Bizony. Azelőtt is van ám élet!

Scrapbookozni, Project Life albumot készíteni, az életedet dokumentálni gyerek/pasi nélkül is lehet. Nekem azt ne mondd, nélkülük nincs is életed. Ez azért durva lenne…  Élsz, utazol, dolgozol/tanulsz, vannak számodra fontos dolgok, inspirálóak, motiválóak, vagy épp unalmasak. Ezek is mind te vagy, ez mind az életed része. A scrapbook pedig az életedet örökíti meg.

Ha inspirációra vágysz, vannak magyar, és külföldi scrapperek is, akik gyerek és/vagy partner nélkül élik életüket, és nagyon komolyan PL-eznek. Masszív inspiráció!

Knapp Mónika

Raveloson Andi | SoadyArt

Tracy XO

Kelly Purkey

Geralyn Sy

create.share.love

MENNYI IDŐBE TELIK AZ ALKOTÁS A PL-BEN?

Nos, az tőled függ! Viszont mindenképpen megspórolod az albumkötési procedúrát, hiszen kész albumba dolgozol, és az oldalon belüli elrendezésen sem kell különösebben gondolkodnod, csak megtölteni a tasakokat. Függ attól is, hogy hetente vagy havonta készítesz el egy oldalt vagy dupla-oldalt, és milyen az alkotási folyamatod, rendszered.

Az alkotási folyamat attól függ, hogy mennyi időt ‘vacakolsz’ a képek keresgélésével, van-e jó fotórendszerezési metódusod, ami segíthet ezt felgyorsítani, vagy nincs, és többszáz képet túrsz át, hogy megtaláld A PONT odaillőt. Attól is függ mennyi extrával töltöd meg az oldaladat, és mennyire akarod ‘megkreatívkodni’ az adott oldalt. Lehet a PL-ben is festegetni, rajzolni, varrni, és tényleg mindent, amit a hagyományos scrapbookban, és lehet végtelenül egyszerűen is. Szóval a ráfordított idő az teljesen tőled, és az alkotási kedvedtől függ.

HONNAN INSPIRÁLÓDJAK?

Szeretettel ajánlom a publikus galériánkat. Szűrj rá a Típuson belül a Project Life-ra és rengeteg magyar alkotót és alkotást találsz.

A Pinteresten is bőségesen találsz inspirációt. Keress rá a Project Life, life pages, pocket pages, pocket page memory keeping szavakra.

Instagram is remek inspirációforrás. Használd a hashtageket keresésre.

Pl: #memorykeeper #memorykeeping #modernmemorykeeping #projectlife #projectMYlife #pocketpages #pocketpagescrapbooking #papercraft #scrapbooking

Tartalomhoz tartozó címkék: Dokumentáló scrapbook

Keresés