Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Csavaros Vázlatok | 2018.09.

Csavaros Vázlatok | 2018.09. Szeptemberben is megmozgatjuk a kreativitásotokat egy kedves, egyszerű, de mégis sok lehetőséget rejtő vázlattal, no meg némi csavarral. Alkoss velünk!

Örömmel osztom meg veletek a múlt hónap szerencsés nyertesét, aki nem más, mint  Stemler Edit, a Balaton című alkotásával.

Gratulálok Edit! Nyereményed a júliusi GYÖKEREK SBKK csomag, melyet a soron következő rendelésedde, vagy KitKlub csomagoddal postázunk. KitKlub esetén automatikusan, ha nem vagy KitKlub tag, akkor vásárlás esetén jelezd megjegyzésben, hogy te vagy az augusztusi CSAVAROS VÁZLATOK nyertese.

Akkor lássunk is neki a következő kihívásnak!

A Csavaros Vázlatkihívás során mindig vázlatrajz alapján kell alkotni, és egy előre megadott csavart belevinni az alkotásba. Ez a csavar többnyire valamilyen kötelező kellék, vagy technikai kikötés. Ezen felül teljesen szabad kezetek van.

A kihívásra 12 x 12-es hagyományos scrapbookoldalakkal lehet nevezni. Ha tetszik a vázlat, akár nevezhetsz több alkotással is.

A feladat teljesítésére egy hónapotok lesz. 

Feltöltési/nevezési határidő a hónap utolsó napja, éjfél (magyar idő szerint CEST=UTC+2).

A nyertest a Galériába, a kihívás neve alá feltöltött alkotások közül sorsoljuk random, következő hónap elsején reggel, a határidőig feltöltött alkotások közül.

És, hogy mit nyer, aki nyer?

  1. az alkotás örömét

  2. sikerélményt

  3. egy új, kész alkotást, benne egy örökre szóló emlékkel

  4. és ráadásként az aktuális hónap SBKK™ csomagját, ami jelen kihívásnál a szeptemberi TÜKÖR SBKK kit (a nyeremény készpénzre nem váltható, tárgyi nyeremény)

Jöhet a szeptemberi vázlat és a csavar? Remélem tetszik, és szeptemberben is tele lesz a Galériánk a szebbnél szebb alkotásaitokkal. :)

vázlat

A csavar

  • ollóval lazán aprított és/vagy maradék papírok alkossák a csíkokat. Cím, sztori, dátum alap....
  • monokróm oldal legyen (ha nem tudod mit jelent pontosan a monokróm oldal a scrapbookban, akkor görgess az inspirációk alá ebben a posztban. Röviden megpróbálom összefoglalni.

Inspirációk

 

A scrapbookban is éppúgy, mint minden vizuális megjelenés esetén nagyon fontos a színhasználat, mert alapjaiban határozza meg egy alkotás hangulatát, ránk, a nézőkre gyakorolt hatását.

Nem vagyok rajztanár, vagy vizuális oktató, de mivel tervezés során is színekkel dolgozom, abszolút érzékeny a szemem a színekre, és láttam már nem kevés kész scrapbook alkotást, így bátorkodom  nagyon tömören és remélem érthetően leírni mi a lényege a monokróm színsémának, ami most ehhez a kihíváshoz szükséges.

A monokróm színséma

A monokróm színséma jellemzője, hogy egy színt (hue) használunk alkotás közben. Azt viszont képzeld magad elé hogy nézne ki egy alkotás ha csakis és kizárólag ez az egy szín szerepelne rajta. Magyarán egy piros massza például. Piros alapkarton, piros díszítőelemek, piros minden, még a fotón a ruházat is pl. Abszolút nem izgi és megkapó. Alkotás közben színeket is úgy kell választanunk, hogy legyen némi kontraszt az oldalon, ami vonzza a tekintetet. A kontraszt erőssége határozza meg, hogy az oldal erős, markáns, karakteres, vagy lágy és finomságot sugároz. Kontrasztot elérhetsz úgy, hogy különböző színeket teszel egymás mellé, amelyek nagyon eltérnek egymástól (pl: sárga-kék, piros-zöld), de az már ugye nem monokróm. Hidd el, egyetlen egy kiemelt szín választása (monokróm) esetén is óriási a játéktér, rengeteg a lehetőség arra, hogy látványos, izgalmas oldalt készítsünk.

Monokróm színséma esetén ennek az egy választott színnek ugyanis vehetjük bármelyik és akárhány árnyalatát. (Árnyalni fekete és fehér színek hozzákeverésével lehet.) Ha ennek az egy színnek több árnyalatát használod, akkor azzal lágyságot adsz az alkotásnak. Főleg ha ezek az árnyalatok közel esnek egymáshoz és átmenetet képeznek egymásba. (alábbi képen az 1-es)

Lehet monokróm színsémával is határozottan kontrasztos alkotást készíteni. Ehhez egy adott színnek két távolabb eső árnyalatát kell választanod. (2-es példa. ) A két véglet arányaival játszva érheted el a nagy kontrasztot. Ha a két véglet kb. 50:50 %-ban van jelen akkor erős a kontraszt, ha a két végletből az egyik mondjuk 80%, míg a másik egy jelképes 20%, akkor nem olyan durva a kontraszt. Inkább azt mondanám, hogy az erősebb szín amolyan ékszerszín. Tehát a színek arányaival is el lehet érni kontrasztot, nem csak magával a színválasztással.

Van még egy lehetőség a monokróm, és igazából minden egyéb színsémánál a kontraszt növelésre. Bevetjük a választott színünk mellé az örök klasszikust, a tiszta fekete és/vagy fehéret. :)

Az alábbi kép 3-as példáján szépen látszik, hogy minden szín mellé nyugodtan használható a fekete-fehér, mert a séma attól még monokróm marad. Ezeket a színeket azért is hívják neutrális színeknek, mert kb. minden mellé odatehető.

A scrapbook mivel egy laza hobbi, így neutrális színnek simán bevethető még a kraft. Nem a festékszín keverésben, hanem papírhasználatban értem. Ha kicsit vintage-es jellegű alkotást szeretnél, használj kraft alapkartont, öregítsd a papírokat barna tintával, de ha az oldalon mondjuk emellett egy markáns szín, mondjuk a piros, vagy kék szerepel még önmagában, én azt még simán monokrómnak tekintem, még ha a szó, vagyis a színtan legszorosabb értelmében az alkotás nem az.

Csak úgy megjegyzem, hogy a fehér és a fekete együttese is monokróm, és a legkontrasztosabb színpáros, amit csak el tudok képzelni. :) 4-es példa.

Remélem kicsikét tudtam segíteni ezzel a színtanos szösszenettel. Ismétlem nem vagyok vizuális oktató, így ha valami nem úgy van megfogalmazva, mint a nagykönyvben, hát elnézést. :) Én a scrapbookos gyakorlatban így használom ezt a színsémát.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kihívások - Játékok

Keresés