Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Emlékmegőrzési terveim 2021-re

2021. 01. 06. 16:19:36
Emlékmegőrzési terveim 2021-re

Kettőezerhúsz a puding próbája volt, bevált, úgyhogy folytatom 2021-ben is ugyan úgy, némi csavarral. :)

 

2020 nem éppen egy szokványos év volt. Nekem semmiképpen sem, mivel januárban született a harmadik kisfiam, a Covid-sztorit és a járulékos nehezítő körülményeket inkább nem is említem, de a tavalyi évre a KitKlub füzetek mellett babanaplót is akartam vezetni. Szóval érted... kisbaba + otthon oktatás + Covid korlátozások + babanapló, amit korábban soha nem csináltam. Mindenképpen ki kellett találnom valamit, hogy a tervem működőképes legyen. Ezt fogom most nektek bemutatni.

Hogy még se legyen annyira leterhelő, a babanaplót Memory Planner formátumban képzeltem el, mert ebben a napi dokumentálás a végletekig le van egyszerűsítve, és az egy napra jutó szöveg terjedelem se sok, úgyhogy mindenképpen kivitelezhető még kisbaba mellett is. Tapasztalat: IGEN. A kisbabák az első évükben elképesztő gyorsan fejlődnek. Tényleg naponta változnak, alakulnak, így nem tartottam attól sem, hogy nem lesz mit írjak a plannerembe, vagy vajon lesz-e fényképem aznapra.

A leginkább sarkalatos kérdés a HOGYAN volt. Hogyan tudnám úgy csinálni, hogy tényleg kitartson a kezdeti lendület. Mert azért hozzátenném, hogy az ilyen egész éven átívelő projektek igencsak nagy kitartást és elköteleződést igényelnek. Viszont ha az alkotási szisztéma meg van, akkor már tényleg csak napi pár percet, vagy heti kb egy órát kell rászánni.  Szomorú hír, hogy semmilyen scrapbook album nem készül el magától, tehát ha nem szánjuk rá az időt, nem lesz kész. Ez ilyen egyszerű, mint a faék. 

Memory Planner vezetése - A HOGYAN

Azt szeretném elmondani, hogy az itt leírt módszer az én bevált rendszerem, ami nekem működik. Ettől nyugodtan el lehet térni, lehet másként is csinálni, de gondoltam leírom, megosztom veletek, hátha ezáltal akár te is lendületet, inspirációt kapsz, és belevágsz.

  • Az alap, hogy fotózz. :) A mobilod úgy is ott van mindig a kezed ügyében, így célszerű azzal fényképezni.
  • A mobilon lévő képeket naponta nézd át, és szivecskézd be a kedvenceidet. Lehetőleg napi 2-3-at maximum. Ennek később jelentősége lesz.
  • Lehetőleg még azonnal, vagy legalább aznap a kedvencezett képeket mobilon képszerkesztővel javítsd fel. Állítsd be a fényerőt, kontrasztot. Ha szereted a filtereket, filterezd és mentsd el. Én a PicTapGo mobil appot használom, amivel konkrétan 2-3 perc ez az eddig leírt folyamat.
  • Most jön a lényeg. A SZTORI. Mivel kisbaba mellett nincs időm jegyzetfüzetbe írogatni a napi történéseket (se kézzel, se mobilon pötyögtetéssel), én azt szoktam csinálni, hogy a mobilon lévő Google naptárban létrehozok aznapra egy új eseményt MAI SZTORI címmel, aminek a jegyzet részébe a diktálás funkcióval felmondom pár mondatban, amit arra a napra le szeretnék írni. A varázslat, hogy amit mondok, az begépelt szöveggé változik. Ilyen a megúszós szövegírás. :D És mivel nem agyalok rajta sokat, teljesen természetes a szöveg. Nincs túlkomplikálva, túlgondolva. Nem mindig 100%-ban pontos maga a szövegbevitel így, hiszen magyarul diktálok, de a lényeg meg van, és ráérek majd akkor belejavítani, amikor ez a bediktált szöveg átkerül a Memory Plannerbe. Szóval napi sztori bediktálva szintén napi 2-3 perc max. És ezt főzés közben is lehet... csak megsúgom. #multifunkcianyu.
  • Hetente egyszer tényleg leülök a laptopom elé, megnyitom a digitális Memory Plannert InDesign-ban és a naptárból a napi szövegeket átmásolom a Planner adott napjához, és ha szükséges, akkor a szöveget korrektúrázom a diktálási hibák miatt. Ha egy heti szöveg rákerült a Memory Plannerre, akkor kinyomtatom. Ez az a rész, amit neked ki kell tapasztalni mi jön be - InDesign, Adobe PDF szerkesztő, Canva, és még biztos ezer módja lehetséges annak, hogy a Memory Plannered számítógépen szerkeszthető legyen. Ha nem akarsz a Planner otthoni nyomtatásával bajlódni, akkor azt javaslom, hogy vásárold meg az éves Memory Plannert nyomtatva, és akkor egyéb módon kerülhet rá a szöveg. Kézzel írva, vagy Wordben 2x3 inch szövegdobozba írva a szöveget, azt nyomtatva ráragasztható.
  • Ugyan ekkor a már korábban szivecskézett ÉS mobilon nyomtatásra előkészített fotók mappáját megnyitom és a képeket átméretezem 2x3 inch-re és egy A5 vagy A4 méretű fotópapírra átpakolom. Én PhotoShop-ot használok erre. Ez is az a része a folyamatnak, amit egyszer meg kell tanulnod hogyan kell, és ki kell tapasztalni melyik képszerkesztő a legkézreállóbb neked, és utána rutinszerűen menni fog. Durva leszek most. Ha ennyi tanulást nem áldozol be a scrapbook oltárán, akkor őszintén szólva nagyon döcögőssé, és nehézkessé fog válni a dokumentálás, és rövid időn belül el is megy tőle a kedved. :(  

  • Ez így leírva nagyon soknak tűnik, de ha meg van a bevált szisztéma, akkor rutinszerűen menni fog, és tényleg nem vesz el sok időt az életedből.
  • Tehát a jelenlegi állapot: Fotók kinyomtatva fotópapírra, memory planner lap szövegezve kinyomtatva. Most pedig jöhet a kedvenc részem, a fotók beragasztása, a matricázás, dekorálás. Erre már nem merem azt mondani, hogy csak pár perc, mert nem annyi. :D Nálam bevált módszer, hogy az alkotós asztalomon kint van hagyva a Memory Planner aktuális oldalai, és jártamban-keltemben ránézek, és ráragasztok valamit, ami éppen tetszik, vagy oda passzol. Ha nem ragasztok rá semmit, de ott a fotó és szöveg, nekem az is teljesen OK, nem kapok szívinfarktust ha úgy marad, hisz a lényeg, a SZTORI benne van. Ez nem lehet akadálya annak, hogy a következő hétre lépjek.
  • Igazából ennyi. Ehhez viszont kitartás kell, és sajnos nem megúszós a technikai oldal megtanulása. Ehhez a KitKlub tagoknak van fent segítség a csevegő csoportban, és ha elakadás van, ott is szívesen segítek.

Mivel vannak családi történetek, történések, amiket nem lehet dokumentálni 2-3 mondatban, így az év során a füzetek nagy részét is megtöltöttem. Nem minden füzet, nem minden oldala van megtöltve, de szerintem ezzel az ég világon semmi gond nincs. Engem egyáltalán nem frusztrál, hogy maradtak ki oldalak. Még simán el tudom képzelni, hogy visszamenőleg is írok majd bele, ha úgy tartja kedvem. A füzetbe alkotást már jóval inkább scrapbookozásnak nevezném, hiszen az oldal elrendezését is ki kell találni. Ehhez is szoktam segítséget (vázlatokat - elrendezésterveket) adni KitKlub tagoknak a Csevegő csoportunkban. 

Ami miatt feltétlenül szükségét érzem a Memory Planner mellett a füzetes alkotásnak, az a szöveg nagyobb terjedelme, a fotók mérete, és olyan emlékeket is bele lehet tenni, ami a Memory Plannerbe nem férne (például a kisbabám láb és kéznyoma eredeti méretben). Kiemeltebb sztorikhoz nagy fotó társul nálam, mert jobban kijönnek rajta a részletek, és a terjedelmesebb szövegírás is lehetőséget ad az sztori és az érzések, élmények kifejtésére.

Én nagyon szeretem a füzeteket, mert a bekötésével nincs gondom, hisz kész van. Idén viszont úgy döntöttem, hogy a füzet helyett a papírcsomagot veszem alapul az alkotáshoz, és a füzeteknek valami más feladatot találok majd ki, vagy idénre azokat elengedem. Nehezemre esik, mert tényleg bejöttek nekem a füzetek, de ki kell próbálnom a másik lehetőséget is, amit a KitKlub kínál, hogy jövő ilyenkor arról is tudjak mesélni. :)

Boldog, alkotós új évet!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Memory Planner Scrapbook

Keresés