Húsvéti lakásdekor | Tojásfa és vászonkép

Közzétéve:

A Húsvéti készülődés fényében a héten egy kis dekorációt készítettünk Edittel. A múltkori vászonkép készítése annyira kikapcsolt, az eredménybe pedig egyenesen szerelmes lettem, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy milyen jellegű dekort készítsünk. A hogyanra Edit nagyon kíváncsi volt, úgyhogy együtt készítettük lépésről-lépésre.

Egy 30×40-es vásznat vettem a helyi hobbiboltban. Pár napig szemeztem vele a műhelyben, aztán bevillant, hogy tojásokat fogok rádolgozni. Gyorsan terveztem egy tojásos Mixed Média Backgroundot, de a kieső tojások annyira tojásfára kívánkoztak, hogy inkább a negatívot pakoltuk a vászonra.

Vászonkép készítése Mixed Média technikával

  • A vásznat befedtük összetépkedett régi könyvlapokkal. A lapokat Modge Podge-al ragasztottuk a vászonra, és a felületét is befedtük a dekupázsragasztóval.
  • Száradást követően Gessoval lealapoztuk két rétegben. A rétegek között megvárva a teljes száradást.
  • A Chipboard elemet is lealapoztuk, majd fehér repesztő Soft Painttel vékony rétegben lekentük. Így viszonylag finomvonalas lett a repedés a felületén. Száradás után matt lakkal védőréteget képeztünk rajta.
  • A tojásos chipboard elem hátuljához gessoval lefestett, összetépkedett könyvlapokat ragasztottunk, hogy a gessos könyvlapok a kis tojásablakokon át látszódjon, ha előről nézzük. A külsejére scrapbook papírokból vágott pillangókat és Candy Button akrilpöttyöket ragasztottunk. Ezzel a tojásos dísz kész is. Visszatérünk a vászon festéséhez.
  • A vásznat a könyvlapos alapozás után fehér repesztő Soft Painttel néhány helyen megpacsmagoltuk, hogy különleges, repedezett felületet képezzünk a vászon egyes részein. Az anyag vastagsága miatt több idő kellett a száradásnak, így hagytuk pihenni. Meg amúgy is… néha dolgozni is kell, így csak pár óra múlva folytattuk.
  • A textúrázott vásznat a kiválasztott színű Krémes Akrilfestékkel 2 vékony rétegben lekentük.
  • Száradás után sötétebb színű akrilfestékekkel distresseltük a széleket. Ez a rész annyira élvezetes, ahogy látjuk kirajzolódni a repedéseket, a könyvlapszéleket, és a vászon anyaga is itt-ott megjelenik.
  • Végezetül arany Chameleon viszpasztával csillogóssá tettünk, ezzel kiemeltünk pár részletet a képből.
  • A legvégén kétoldalas ragasztóval felragasztottuk a pillangós tojásos festett chipboard elemet a vászon közepére, és kész is.

Hasonló lépésekkel készültek a különálló tojások is. A tojások mindkét oldalát festettük, és díszítettük. A kertben szedtünk pár ágat egy a télen kivágott fáról, és egy vázába helyeztük. Erre aggattuk fel a tojásokat pékzsineggel. Az üvegvázát scrapbookpapírral és egy kevés csipkeszalaggal díszítettük.

A tojásfa és a vászonkép a télikertbe került, és amikor Gábor hazaért, csak annyit mondott, hogy ‘De szép!’

Ez nekem éppen elegendő dícséret. Köszi Edit a közös alkotást. ;)

Vélemény, hozzászólás?