Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Lifteljünk!

Lifteljünk! Időnként felvetődnek kérdések a kezdő scrapbookosok körében, amiket jó (lenne végre) tisztázni. Előre leszögezem, hogy a mai téma eléggé képlékeny, nehezen megfogható, a határai nehezen körülírhatók, és talán pont ez az oka annak, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen értelmezzük. Amit alább leírok, az az én véleményem, és azért írom le hátha segít a kezdőknek eligazodni a scrapbook igen izgalmas terminológiájában.

A KÉRDÉS TEHÁT AZ, HOGY MIT JELENT A LIFTELÉS? EZT FOGJUK BONCOLGATNI, ÉS EGY PICIT TOVÁBB IS GÖRGETJÜK SCRAPBOOKOS SZEMMEL.

Manapság, a minden előttünk van egy kattintásra világában leheletkönnyű akár a világ más részein élőktől is inspirálódni. Elég felmenni a Pinterestre, beírni pár kulcsszót, és tádám…. kedvünkre meríthetünk ötleteket másoktól. Vigyázat addiktív, és be is lehet sokallni a látványtól, szóval csak mértékkel és tudatosan bánjatok a Pinteresttel!

Szerintem nincs olyan művész, scrapbookos, aki ne nézne körül, vajon mások mit hogyan csinálnak. Amíg kezdő az ember, addig főleg, mert az ilyen inspirálódás segít átbillenni a bizonytalankodáson, vagy az ihlettelenségen. Ez egy létező dolog, és senki nem követ el bűnt, ha így tesz.  Ha már nézelődünk, hatnak ránk mások. Eredendően mindenki szeretne egyedit, sajátot kreálni, de inspirálódás közben azért hatással vagyunk egymásra, és alkotás közben ez ha akarjuk, ha nem bizony előjön. A kérdés az, hogy miként, és milyen mértékben.

Részletezzük a témát alaposabban.

Másolás: Erős kezdés, tudom, de ejtsünk azért erről is szót. A művészetben egy az egyben lemásolni valamit, az eredeti műnek tökéletesen pontosan azonos mását létrehozni az alkotó engedélye nélkül, lopás. Egy alkotást lemásolni iszonyatosan nehéz is, szinte lehetetlen, de igazából azt gondolom ez nem is célja senkinek sem, ha az ember jóhiszemű. Scrapbookozásnál pedig eleve lehetetlennek is vélem, hiszen a te emléked (fényképed, sztorid) nem lehet azonos az enyémmel. Már pedig ha a fotó, a sztori eltér, akkor valahogy az alkotás is másmilyen lesz.

Ezt pusztán azért hoztam szóba, hogy legyen ellenpólusa a továbbiakban emlegetett módszereknek, melyek teljesen legálisak. :)

A tudatos liftelés tulajdonképpen annyit jelent, hogy egy másik alkotásból tudatosan inspirálódsz, konkrét alkotásból emelsz át akármilyen ötletet, miközben egy teljesen egyedi, új alkotás születik. A liftelést semmi esetre se nevezném másolásnak.

Liftelni lehet elrendezést, színhasználatot, konkrét témát, címfelirat ötletet, dekorelemek elhelyezésének a módját, igazából bármit, így a a listát még a végtelenségig folytathatnám. Tehát lifteléskor egy adott alkotásból inspirálódva, készítjük el a saját alkotásunkat bárminemű megkötés vagy szabály nélkül. A liftelés mértékét, típusát maga az alkotó határozza meg saját magának, hogy mit szeretne az ötletadó oldalról viszont látni a készülő alkotásán.  Így simán előfordulhat, hogy a liftelt oldal és a lift nagyon hasonlítanak egymáshoz, de az is elképzelhető, hogy a két mű köszönőviszonyban sincs egymással. Magyarul nem lehet felismerni, hogy melyik alkotásról készült az új.

Ellenben ha már így rugaszkodtunk neki az alkotásnak, akkor illik megemlíteni, hogy miből lifteltünk, és annak ki az alkotója. Ez amolyan elismerés is az alkotó irányába, hiszen ki ne örülne annak, hogy inspiráló volt a műve más számára. Ne sajnáljuk egymástól az ilyenfajta dícséretet, ha tudatosan lifteltünk.

Ritkán adódik az, hogy teljesen tudatosan liftelünk egy alkotást. Sokkal gyakoribb az az eset, hogy a látott inspirációk később, akár napok, hetek, hónapokkal később, elraktározott emlékként, átdolgozva egyszerűen ihletett állapotba emelnek alkotás során. Így egyszer csak valami hasonlót készítünk, mikor már nem is emlékszünk rá, hogy kitől, mikor láttuk az eredeti ötletet.

A bevezetőben azért írtam azt, hogy ez nagyon képlékeny, és nehezen körülfogható téma, mert hatások folyamatosan érnek bennünket. A látottakat elraktározzuk, az agyunk feldolgozza, továbbképezi, átalakítja. Melyik scrapbookos ne álmodott volna például (mármint álmában, és nem a munkahelyen) még arról, hogy épp egy scrapbook oldalt készít? Ezt hívjuk tudat alatti liftelésnek? :) Mire felérbredsz már lehet nem is emlékszel mit alkottál álmodban, viszont valahol mélyen mégis beépül, és amikor legközelebb leülsz valójában az alkotóasztalhoz, akkor mint isteni szikra ugrik az ötlet az öledbe.

Mondom én, hogy megfoghatatlan mi honnan ered, ki kitől inspirálódik igazából… de remélem kicsit sikerült körvonalazni a liftelés fogalmát.

Néhány példát hozok ide a kreatív csapattól, hisz természetesen mi is szoktunk liftelni. Minden esetben baloldalon van az eredeti (liftelt) alkotás, jobboldalon a lift. Azt hiszem a képek magukért beszélnek, és egyértelmű mikor mi lett átemelve az eredeti alkotásból.

Ez utóbbi esetben a téma tetszett meg nekem. Úgy éreztem én is szeretnék egy ilyen kis párbeszédkivonatot eltenni a fiamról magamnak emlékbe. Alkotáskor már nem is volt előttem az eredeti oldal, valószínűleg nem is azon a napon alkottam, amikor megláttam az eredeti inspirációt. Alkotáskor az elrendezés, az oldal jellege már saját elképzelés alapján készült, kizárólag a téma lett adaptálva. Szóval ez is egy lift. :)

Akkor most picikét specifikálódjunk, és ássunk a scrapbookos terminológia mélyebb bugyraiba.

MIT JELENT VÁZLAT ALAPJÁN ALKOTNI?

Vázlat alapján történő alkotás tulajdonképpen egy kötött formája a tudatos liftelésnek, eredeti alkotó nélkül. Itt tehát konkrét vázlatrajzból kiindulva készítjük el a saját alkotásunkat. Itt az inspirációt tényleg csak egy elrendezésterv adja, és a feladat az, hogy a vázlatot felhasználva, minimális változtatásokkal hozzuk létre a saját oldalunkat. A végeredménynél egyértelműen felismerhető a vázlatrajz főbb elemei. Így ennek értelmében a fotókon lehet ugyan nagyítani, kicsinyíteni, a teljes vázlatot elforgathatjuk akár, de a főbb jellegzetességeknek meg kell jelenniük.

Például a februári kihívásnál ilyen jellegzetesség volt, hogy középre egymásra rétegeztünk hanyagul 2-3 téglalap alakú papírt, a rájuk kerülő körök szabályos függőleges vonalakba voltak rendezve, és adott helye volt a címfeliratnak és a hozzá szervesen kapcsolódó kommentárnak.

Az adott feladat megengedte (mert a vázlat elbírta), hogy választhassunk sok kicsi fotó, vagy egy nagy fotó között, de a rétegzett papírok, a körök szabályos elrendezése, a cím – kommentár helye adott volt.

Az ilyenfajta  kötöttebb alkotás, de a liftelés is remek tanulási lehetőség kezdők számára, és jó móka a haladóknak is, mert nem kell az alkotás minden egyes porcikáját magunknak kitalálni, csak követni kell a vázlatot, vagy ihletet meríteni a liftelendő oldalból, és jóformán garantált a sikerélmény. Elrendezés liftelés (vázlatkihívások) közben pedig rá lehet érezni a kompozíciós arányosságokra, amit sok-sok gyakorlással, és harmonikus elrendezésű alkotások ‘tanulmányozásával’ lehet csak elsajátítani annak, akinek ez nem feltétlenül megy zsigerből. De a jó hír az, hogy bárki ráérezhet, ez a képesség tanulható.

A Csavaros Vázlatok kihívássorozatnak úgy vágtunk neki, hogy minden vázlatrajzhoz készítenek a Kreatív Csapattagok minimum három inspirációt. Mielőtt nekivágsz az alkotásnak, bátran inspirálódj ezekből az alkotásokból. Elemezd ki milyen részletek azonosak a vázlattal, ha eltért tőle, akkor miben tért el tőle. Meríts belőlük te is ötletet, és liftelj bátran.

Tartalomhoz tartozó címkék: Scrap-suli Scrapbook

Keresés