Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi a Scrapbook?

Mi a Scrapbook?

A scrapbook, mint kreatív hobby egy óriási lehetőség a számodra, hogy megőrizd az emlékeidet, és azokat meg is tudd maradandóan osztani a családoddal.

Egy scrapbook albumot a generációk tovább adhatnak egymásnak kézből kézbe.

A családi sztorikat ugyan el tudjuk mesélni egymásnak szóban is, DE ki ne ismerné a mondást, miszerint a “Szó elszáll, az írás megmarad”. Abban a szent minutumban, amikor ‘a felejthetetlen emlék’ megtörténik velünk, azt valóban felejthetetlennek véljük… de pár hónap távlatában is emlékszel rá olyan élénken, mint akkor, abban a percben? Nem, ugye?

Tudom, létezik videófelvevő, Facebook, Instagram a dokumentáláshoz, családdal barátokkal történő élménymegosztására. De ezekhez mind kell valamilyen kütyü, amik folyamatosan változnak. Szomorú vagyok, mert az anyukám által, 10-15 évvel ezelőtt készített családi videókat már meg se tudjuk nézni, mert egyszerűen nincs kütyünk hozzá. A régi videólejátszónk tönkre ment, újat nem is lehet kapni.

Csak képzeld el! Ha a nagymamád, anyukád scrapbookozott volna, most nem lennének olyan fotók neked sem otthon dobozokban és eldugott fiókokban, amiről azt sem tudni ki van rajta, mikor készült, és egyáltalán mi a fotó története. Helyette ott sorakoznának a kézzel készült családi krónikás könyvek a polcodon, amit bármikor levehetsz, átnézhetsz, nevethetsz, vagy sírhatsz rajta újra és újra.

Tőled kérdezem kedves olvasó:

Mi lesz a fényképeiddel ha Te egyszer már nem leszel közöttünk?

Mi lesz a most még friss történetekkel, amik azokhoz a fotókhoz tartoznak?

Ha a fényképet Te készítetted, akkor Te vagy az egyetlen a világon, aki tudja miért készült, és milyen történet rejtőzik mögötte. A történet az, ami a fotót teljessé teszi. Ezt a történetet pedig meg kell örökíteni, hogy ne merüljön feledésbe. Mi több, mindezt meg kell osztani a családunkkal, hogy mire a gyerekeink abba a korba lépnek, amikor értékelni tudják az emlékeket, ott legyen nekik kézzel foghatóan is. A jelened történései annyira magától értetődőek, hiszen veled történnek most, de mindez scrapbookba foglalva az utánad következőknek felbecsülhetetlen érték lesz, hidd el! Egy családi scrapbook album, megtöltve a saját történeteitekkel, a legigazibb családi krónika, ami Tőled, szívből jön. Ez a legnagyobb örökség, amit a gyerekeidre, és a következő generációkra hagyhatsz.

MIÉRT EGYEDI ÉS MEGISMÉTELHETETLEN A SCRAPBOOK?

A scrapbook egy olyan kreatív hobby, ahol számtalan kézműves technikát és anyagot ötvözhetsz, de közben egyetlen cél lebeg a szemünk előtt. Megörökíteni egy eseményt, egy érzést, egy pillanatot az életünkből, vagy kronológiai sorrendben a mindennapjainkat. Az, hogy ehhez milyen eszközöket, technikákat vagy alapanyagokat használunk fel, az teljesen az alkotó lelkületétől függ. Attól függően, hogy milyen lelki állapotban ül le scrapbookozni, nagyban befolyásolja milyen anyagokhoz nyúl, azokat hogyan állítja össze. A scrapbook nem egy kötött hobbi. Nincsenek szabályok, kötött technikák. Ha az egyik technikát meguntad, kipróbálhatsz egy másikat, vagy akár ötvözheted őket. Pontosan ettől lesz a scrapbook egyedi és megismételhetetlen kézműves emlék, mert emberek, érző szívek, és egyedi történetek állnak mögöttük. Ha egyszerűre vágysz, csináld egyszerűen, ha technikásan, akkor lehet szöszmötölni vele. Egy a lényeg. Leld benne örömödet! Az eredményért hálás lesz a családod, Téged pedig majd elönt a büszkeség, mert a saját kezeddel alkottál valami szépet és maradandót.

A SCRAPBOOK ELŐNYEI

Azon túl, hogy a legszebb örökséget adod a családodnak, létezik még a kreatív albumkészítésnek rengeteg jótékony hatása.

  • A scrapbookozás garantáltan kikapcsol. Kiszakadhatsz az alkotás idejére a mókuskerékből. Nagybetűsen ALKOTNI csak úgy lehet, ha átengeded magad neki, és hagyod, hogy elragadjanak újra az emlékek, élmények. Esti buta tévézés helyett a legjobb alternatíva.
  • Az emlékek újra átélése segíthet feldolgozni nehezebb életeseményeket. A vidámakon pedig újra jót nevethetünk.
  • Scrapbookosként megtanulod értékelni az életed legapróbb csodáit is. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy észreveszed őket, hiszen nyitottá váltál rá, keresed a szépet, a jót. Igényed lesz úgy élni az életedet, hogy a jövő generációk büszkék legyenek rád a családi krónikát lapozgatva.
  • A scrapbookozás jótékonyan hat a kreativitásodra. Lehet, most azt gondolod:  – Kreatív? Én??? –   Igen, Te!  A saját életedet, azt  ami veled történt, Te magad tudod a legkreatívabban feldolgozni, megörökíteni. A kreativitás nem egy mumus. Hagyd magad inspirálni, és merj leülni alkotni, majd engedd el magad.  Alkotásról alkotásra azt veszed majd észre, hogy menet közben jönnek maguktól az ötletek. Sokszor bátorság kell nekikezdeni, de majd rájössz, hogy scrapbookozni egyáltalán nem bonyolult, viszont remek, egyben nagyon hasznos időtöltés.
  • A scrapbook nagyon jó kapcsolat ápoló. A mai világban az emberek elfelejtenek beszélgetni, odafigyelni egymásra, mindenki morcos, és kemény. Ha egy családtagról, barátról scrapbookot készítesz, majd azt megmutatod neki, úgy gondolom biztosan hálás lesz érte. Látja majd a kézzel készített alkotáson mennyi munka, érzés van benne. Attól nincs is felemelőbb érzés, mint közösen nosztalgiázni az adott történeten, vagy újra nevetni egy jót közösen.
 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: Scrapbook

Keresés