Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi a scrapbook?

Mi a scrapbook? Ha még most hallottad először ezt a szót, és nem tudod mit is jelent, olvasd el a bejegyzést, és megtudod a lényeget.

Mi a scrapbook?

Modern családi naplónak nevezném elsősorban, hogy azonnal érthető legyen, de a scrapbook jóval túlmutat a fényképek és papírok ragasztgatásán.

A scrapbook lényege az én elképzelésem szerint, hogy az alkotó, a scrapbook oldalak és albumok készítője a saját szemszögéből dokumentálja az életét, a vele történteket, az érzéseit, a hangulatait. Mint egy narrátor, egy mesélő, aki a saját életének könyvét lapozgatva mesél. Mindezt plasztikus formában, a fényképeket és a leírt sztorit kiegészítve olyan papírokkal, díszítőelemekkel, tárgyi emlékekkel, amelyek látványosabbá, jobban érzékelhetővé teszik az alkotó jelen hangulatát. Így az emlék sok év távlatában is élénken újraélhető, sőt, a scrapbook még akkor is mesélni tud majd, ha az alkotó már nincs jelen. Ilyenkor válik csak igazán nagy kinccsé, és családi örökséggé az a sok oldalnyi fotó és sztori, amit az alkotó elkészített.

Azt gondolom ezt az egész scrapbookozósdit nem kell túlmisztifikálni.

A scrapbookozás lényege, az egész lelkülete kell, hogy megragadjon, és akkor menni fog minden magától. NEM kreativitás kérdése a scrapbookozás, még akkor sem, ha kreatív albumkészítés a magyar elnevezése. Ne feszülj rá a kreatív szóra, hidd el, nem azon múlik tudsz-e scrapbookozni, hogy van-e kreativitásod vagy nincs. Egyszerűen merned kell a saját történeteidet megfogalmazni, az eseményeket, érzéseidet, hangulataidat szavakkal és fényképekkel dokumentálni. Ez az alapja, semmi más.

Szerintem a scrapbook nem a trendi papírok és virágok halmozásáról szól, hanem az alkotóról, a benne rejlő történetekről, mert a sztori a lényeg. Hogy a történeteidet és a fényképeidet milyen módon és stílusban dekorálod az teljesen más kérdés. A következő blogposztban szívesen mesélek a scrapbook fajtáiról, céljairól, hogy te is átlásd neked melyik stílus tetszik, melyik az, amelyik a sztoridat a legjobban támogatja, amelyik a személyiségedhez a legjobban passzol.

Az első és legfontosabb tanácsom kezdőknek és haladó scrapbookosoknak is: Magadnak alkoss! Buddha módjára szabadon, és ítélkezésmentesen.

A te történeted a tiéd. Senki másé. Ezt csak te tudod megörökíteni, mert te élted át. És, mint tudod az élet így tökéletlenül tökéletes. Fogadd el a kreatív naplódat olyannak amilyen. Ahogy az életben minden és mindenki változik, úgy az alkotásod jellege is változhat, fejlődhet idővel. De ehhez sok gyakorlás kell.

A Scrapfellow és így az én mottóm is: Legyél életed művésze! Ezt őszintén kívánom neked! 

Élj úgy, éld meg azt, amit a családi naplódban is szívesen megmutatnál, és adj időt magadnak arra, hogy a sztoridat, az életedet kreatív naplóban dokumentáld.

Tartalomhoz tartozó címkék: Scrap-suli Scrapbook

Keresés