Weboldalunk használatával jóváhagyod a Cookie-k használatát, a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Scrapbookos eszközök és alapanyagok

A Scrap-Suli legutóbbi cikkében említettem, hogy összeszedem egy csokorba milyen eszközök, alapanyagok a legfontosabbak ebben a hobbiban. Itt a legelején szeretném leszögezni, hogy én a sztorizós scrapbook képviselője vagyok, tehát az eszközeim is ezt szolgálják.

Sokszor hallom mondani, hogy "A scrapbook drága hobbi, az csak a gazdagoknak való." 

Ilyenkor mélységesen elszomorodom, mert ez a mondat ékes bizonyítéka annak, hogy az illető egyáltalán nincs képben, miről is szól a scrapbook igazából, vagy csak szüksége van még egy elfogadhatónak tűnő KIFOGÁSra, mert még azt sem tudja merre induljon, hogy kezdjen bele. 

Pedig ha egyszer az életben valaki megérti mi a scrapbook lényege, a MIÉRTJE, az origója, akkor egyenesen adja magát milyen eszközökhöz és alapanyagokhoz nyúljon, és tudatosan, célirányosan csak olyan dolgokat szerez be, ami valóban segíti őt az emlékeinek a dokumentálásában. Sőt az is elképzelhető, hogy VAN MINDEN már eleve a háztartásban ahhoz, hogy azonnal el lehessen kezdeni.

Mi szükséges a sztorizós scrapbookhoz

No lássuk akkor az én személyes ALAP eszköz-listámat. Kezdőknek kifejezetten ajánlom. 

 • fényképezéshez legcélszerűbb a mobiltelefont használni. Mindig kéznél van, és a legtöbb embernek VAN, tehát nem most kell elszaladni venni, hogy legyenek fotóink. Egyúttal hangsúlyoznám, hogy felesleges drága DSLR kamera. Nem fotóművészek szeretnénk lenni, hanem scrapbookosok. :) Ha nincs, eszedbe ne jusson egy drága fényképezőgépért szaladni a boltba.
 • fotónyomtató otthonra (egy sima tintasugaras nyomtató) + fotópapír. Talán ez a kettő a legköltségesebb része a kezdésnek, de el lehet indulni enélkül is, ha van lehetőséged a közelben előhivatni (DM, Cewe, helyi fotólabor) Tény viszont, hogy kényelmesebb és gyorsabb ha otthon nyomtatod ki a képeidet.
 • olló - bármilyen papírvágó olló megteszi
 • karos olló - nem teljesen kezdő cucc, tehát enélkül is bátran vágj bele, de ha picikét is érdemesnek találod folytatni a scrapbookozást, javaslom egy ilyen vágóeszköz legyen a beszerzendők listáján az első. Sokkal gyorsabban és szebben lehet vele egyenest vágni. Például papírt, fotót.
 • vonalzó - érdemes olyat venni, amin van cm és inch beosztás is. 
 • ragasztó - kétoldalas ragasztó, esetleg sűrű folyékony ragasztó (ne oldószeres legyen).  - Ragasztók a webshopban
 • csipesz - igen jól olvasod, csipesz. :) Az apró matricák felragasztásakor nagy segítség, hogy jó helyre kerüljenek.
 • íróeszközök - bármilyen toll megteszi, de a legjobb a fekete tűfilc. Ezen kívül nekem POSCA tollaim is vannak, fekete és fehér is, amikkel tudok fotóra is írni.
 • tűzőgép - kedvenc rögzítési technikám, ha nincs hangulatom a ragasztóval bíbelődni. Párszáz Ft-ért kapható mini tűzőgép, az a legjobb.
 • irodai lyukasztó - ezzel a legegyszerűbb kilyukasztani a lapokat és lefűzni mappába, vagy albumkarikával összefogni.
 • akriltömb - ez a scrapbookos akrilbélyegzők használatához fog kelleni, erre lehet rátapasztani a bélyegzőt, amivel épp pecsételni szeretnél. Ezt se szükséges első alkalommal beszerezni, helyette használhatsz régi kazetta tokot, üveglapot is. - Akriltömb a webshopban.
 • tintapárna - elegendő 1-2 szín kezdésnek (például fekete, szürke) később bővítheted a színeket, ha szükségét érzed. - Tintapárnák a webshopban.
 • dátumbélyegző - nem létszükséglet, de én szeretem ha pecsételve van a dátum, és nem kézzel írott. - Dátumbélyegző a webshopban.

Eddig én azt gondolom talán semmi extra nem lett felsorolva. Ezek egyszer beszerzendő dolgok, amik hosszú évekig szolgálni fognak a hobbidban.

Most következik az a rész, ahol nagyon, de NAGYON elszaladhat a ló, ha valaki nem tudatosan vásárol scrap-kincseket, hanem a WOW-hatás után megy. Az amerikai scrapbook-ipar havonta tolja elénk a cukibbnál-cukibb papírokat, matricákat, bélyegzőket, mindenféle kínai müttyöket. Régebben gyakran elcsábultam én is, majd idővel rájöttem, hogy bár cuki, mégse ÉN vagyok, mert soha az életben nem mondom a gyerekemnek azt, hogy CUTIE PIE, AWESOME, vagy I LOVE YOU. Az én anyanyelvem a magyar, amire büszke vagyok, és a családi sztorik dokumentálásában is következetesen ezt használom.

De akkor lássuk tovább a listát mi kellhet még a scrapbookozáshoz a fent felsorolt alap eszközökön és a rendelkezésedre álló személyes emléktárgyak (belépőjegy, repülőjegy, karszalag, képeslap, színházjegy, prospektus, vagy bármi, amit szeretnél emlékként megőrízni) mellé. 

Ha totálisan kezdő vagy, akkor azt javaslom, hogy ne kezdj impulzusszerűen csapongva mindenfélét vásárolni, mert pillanatok alatt el lehet költeni sok tízezer Ft-ot, és utána csak pislogsz, hogy mit is kezdj a sok össze nem illő darabbal, majd lázas Pinterest kutatásba kezdesz, mások vajon mit alkottak vele, és csalódni fogsz ha nem sikerül elsőre ugyan olyan szépet. Tapasztalatból írom, komolyan. Több, mint tíz éve scrapbookozom, és nagyon nagyon sokan itt véreznek el az elején, hogy túlvásárolják magukat és túlgondolják ezt az egész scrapbookosdit. 

Törekedj az egyszerűségre az elején, tartsd szem előtt a scrapbook lényegét (ez maga a sztori - fotó - hozzá illő nem túlzó dekor), és ha biztosak az alapok, később még nyugodtan bővítheted a scrapbook-technikai tudásodat. Kipróbálhatsz mindenféle technikát, amikhez vásárolhatsz ezernyi alapanyagot, médiumot, eszközt, ha akarsz. Nagyon, NAGYON, nagyon sokat el lehet költeni a scrapbook égisze alatt, de mindennek csak akkor van értelme, ha fel is használod a vásárolt alapanyagaidat.

Jogosan kérdezheted, hogy nekem, mint gyártónak elment az eszem, hogy ilyeneket írok? Nem, nem ment el az eszem, sőt. Én azt szeretném, ha sikerélményed lenne már egyből az elején, és felhasználnád első perctől kezdve azt, amit vásárolsz, mert akkor lesz kedved újra meg újra scrap-kincseket venni. 

Ha nem szeretnél a kezdők csapdájába esni, és mindent össze-vissza vásárolni, akkor próbálj ki olyan komplett alkotócsomagot, mint a Scrapfellow KitKlub-ja. Kb. négy nagyon finom kávé áráért havonta, kapsz egy kompakt, tematikus alkotócsomagot, amiben minden szükségesből találsz egy picit vagy sokat. Az alapcsomaghoz választhatsz papírcsomagot, kártyákat, vagy füzetet is akár, hogy a scrapbookodnak legyen alapja. És ha pecsételéssel is szeretnéd a scrapbookjaidat változatosabbá tenni, akkor ajánlom szeretettel a Bélyegző KitKlub-ot is.

A Scrapfellow KitKlub segítségével tudsz egy adott témára fókuszálni, ami hidd el sokkal jobban megmozgatja a kreativitást, sztorizhatnékot, mint ha beülnél egy scrapbookos giga-store közepére, és azt használhatnál onnan, amit csak akarnál. Meg lenne a hűűűűű, de klassz, micsoda kánaán érzés, de el lennél veszve a rengetegben. 

A végére hagytam az egyetlen dolgot, ami nélkül elképzelhetetlen a scrapbookozás,

ÉS nem kapható egyetlen boltban, webshopban sem. Kitalálod mi az?

Ez nem más, mint a te elhatározásod, elköteleződésed az emlékeid dokumentálása mellett. Ha ez nincs, semmilyen eszköz és alapanyag nem fogja pótolni, felvásárolhatod az összes cuccot, akkor sem. 

Fogadni mernék, hogy te az IDŐre gondoltál elsőre. Valóban, időt sem lehet vásárolni, de ugye te is tudod, hogy ha elhatározás van, akkor idő is LESZ. Szóval ez nem lehet kifogás. ;)

Van még kérdésed?

Kezdj hozzá még ma!

Tartalomhoz tartozó címkék: Scrap-suli Scrapbook

Keresés